Kollektion: Filetknive

Filetknive - Fleksible knive til filetering af fisk

Filetknive har et tyndt og fleksibelt blad (det kan bøje lidt). Denne type kniv er perfekt til at fjerne skæl fra en fisk, og til at filetere fisk.

 

Hvad bruges Filetknive til

Filetknive findes i flere størrelser. Filetknivbladene er typisk 15 til 28 cm lange.

Filetknive er tyndere og mere fleksible (bøjelige) end de fleste andre køkkenknive. Derfor er knivene velegnet til at fjerne små ben og knogler, så fisken kan blive gjort spiseklar.

Filetknive har en fremtrædende opadgående kurve langs bladet og en skarp buet spids. Da bladet er tyndt, kan det ikke håndtere så stor en håndkraft, som en kokkekniv eller udbenerkniv kan.

Da en fisk har sart kød, er det vigtigt at vide, hvordan man tilbereder den med størst mulig omhu. Filetknive er specielt designet til at skære fisk og fjerne knogler forsigtigt.

Denne type kniv er perfekt til at fjerne skæl fra en fisk, mens den bøjer rundt i dens konturer uden at skade det sarte kød.

 

Filetknive eller udbenerknive

Filetknive er udelukkende beregnet til brug på fisk, mens udbenerknive kan bruges til både fisk og kød, hvilket gør dem mere alsidige end filetknive.

Da filetkniven har et tyndere og fleksibelt knivblad er den mere skånsom at bruge, og bliver oftest foretrukket som værktøjet ved tilberedning af fisk.

For at kunne lave en rigtig flot fiskefilet, skal du også sørge for at have en god spidsudbener.

Hvis man er i tvivl om hvordan man skal fileterer, findes der flere gode videoer om emnet på Youtube, der viser forskellige fremgangsmåder.

Kniven skal vedligeholdes

Knivsblade er lavet af stål, dette nedbrydes når det bliver udsat for vand, varme, salt og kemiske stoffer (også rustfrit stål). Vask derfor køkkenknive i hånden, så holder de sig flotte i længere tid.

Som andre køkkenknive skal også en filetkniv holdes skarp. Dette kan gøres med et strygestål eller en knivsliber.

Opbevaring af filetknive

Det sløver kniven at ligge og rasle rundt i en køkkenskuffe, så den kan enten opbevares i en knivblok eller på en knivmagnet. Derved bliver den heller ikke ridset, eller får en skæv klinge.